*

Offline jhamm

  • 31
  • Itīs a hobby no profession!
    • View Profile
Re: Lights did not work
« Reply #15 on: July 15, 2017, 09:58:40 PM »
Hello,
i measure:
E=1,5mm
D=2,9mm

The marking = 23EG

*

Offline LukeZ

  • 205
    • View Profile
Re: Lights did not work
« Reply #16 on: July 15, 2017, 10:50:48 PM »
Thanks for checking, clearly these are not the part specified...
NO SUPPORT THROUGH PM - read why
Open Panzer FAQs

*

Offline jhamm

  • 31
  • Itīs a hobby no profession!
    • View Profile
Re: Lights did not work
« Reply #17 on: July 16, 2017, 01:18:46 AM »
Thanks for checking, clearly these are not the part specified...

i think so....

I am very interested to know, as HobbyKing responds
And how they solve the problem.

*

Offline jhamm

  • 31
  • Itīs a hobby no profession!
    • View Profile
Hello,
good News!
I get 10 new IRLM2502 for each one 0,21 €
I replace Q1 to Q8 and now the TCB is working well.
Later, i will upload a Video an post the Link here...

*

Offline jhamm

  • 31
  • Itīs a hobby no profession!
    • View Profile
Re: Lights did not work
« Reply #19 on: July 17, 2017, 03:49:27 AM »
The Video:

*

Offline LukeZ

  • 205
    • View Profile
Re: Lights did not work
« Reply #20 on: July 17, 2017, 11:03:31 AM »
jhamm, thank you so much for your help. I am always impressed with the proficiency of German modelers.

You should not have to do all this work, but at least in your case you now have a functioning product. I hope you enjoy it.

I submitted this thread to HobbyKing last week so they can easily replicate these tests. I'm not sure what is taking them so long to confirm what we already know.
NO SUPPORT THROUGH PM - read why
Open Panzer FAQs

*

Offline jhamm

  • 31
  • Itīs a hobby no profession!
    • View Profile
Re: Lights did not work
« Reply #21 on: July 17, 2017, 11:40:54 AM »
I'm not sure what is taking them so long to confirm what we already know.

I think, they ask the Manufacturer of this boards...and this needs time!
They need to be very careful and considerate otherwise the Chinese man will lose his face:
If you say, you did something wrong...

Re: Lights did not work
« Reply #22 on: July 17, 2017, 04:20:38 PM »
Kudos to the both of you.  I have not yet been able to play with the two I had purchased other than flash the firmware.  Your troubleshooting skills are spot on.  Thanks again for all of you efforts.

JT

Re: Lights did not work
« Reply #23 on: July 18, 2017, 11:32:20 AM »
Luke,

Did not check but is it possible to make a work instruction on how to recognize the wrong mosfet and maybe how to replace it with the right IRLM2502?
Could be that there are some of us who are proficient in soldering and could use this instructions to repair their boards themselves?

Bad luck with this minor hiccup.. But i think the board could still have a bright future!

Cheers, John
* E-75 / E-100 PAK44 "monster" - in progress
* Sturmjagdtiger PAK44 - in progress
* pz.kpfw KV-2 754(r) - in progress
* T-34 88mm "Kurland Tiger" - in progress

*

Offline LukeZ

  • 205
    • View Profile
Re: Lights did not work
« Reply #24 on: July 18, 2017, 12:53:01 PM »
Jhamm posted some information about this in the RCTankWarfare thread (thank you), but I will copy it here.

Use the attached image to identify the 8 MOSFETs. The correct versions are Infineon IRLML2502. These should be widely available, here is the link to DigiKey in the US where you can buy 10 for $4. DigiKey has no minimum order, choose USPS First Class Mail for cheap shipping. They are very fast and you should get them within a few days.

Jürgen perhaps you can tell use where you obtained yours in Europe.

These are small components but not difficult to hand solder. It will probably be a bigger pain to remove the old ones. De-soldering braid and a good flux would help, but you could get them off with nothing but a hot tip if you are handy with an iron. For someone experienced this is an easy job.

Edit: Component D13 looks exactly like a MOSFET and is right next to Q7. Be sure to remove the correct one.
Replace_Q1-Q8.jpg
Lights did not work Replace_Q1-Q8.jpg
Views: 80
NO SUPPORT THROUGH PM - read why
Open Panzer FAQs

*

Offline jhamm

  • 31
  • Itīs a hobby no profession!
    • View Profile
Re: Lights did not work
« Reply #25 on: July 18, 2017, 01:49:59 PM »
Hi,
Conrad and
Reichelt
offer the Mosfet in their Onlineshop.


Re: Lights did not work
« Reply #26 on: July 18, 2017, 04:13:55 PM »
Mine has just arrived and also has the 23EG parts.

RS Components here in the UK list two different parts.. Could you advise which is correct and I'll order some up.

http://uk.rs-online.com/web/c/semiconductors/discrete-semiconductors/mosfet-transistors/?searchTerm=IRLML2502

Thanks,
Drew.

*

Offline LukeZ

  • 205
    • View Profile
Re: Lights did not work
« Reply #27 on: July 18, 2017, 04:19:38 PM »
They look to be the same except one requires a minimum order of 60.

So instead get the one with a minimum quantity of 5: IRLML2502PBF
NO SUPPORT THROUGH PM - read why
Open Panzer FAQs

Re: Lights did not work
« Reply #28 on: July 18, 2017, 04:35:45 PM »
There does appear to be a difference in the Max drain-source resistance...

The top one IRLML2502PBF says it has 45mOhm, the other IRLML2502GTRPBF says 80mOhm.  Don't know if that's just a typo from RS though...

Thanks.
Drew

*

Offline LukeZ

  • 205
    • View Profile
Re: Lights did not work
« Reply #29 on: July 18, 2017, 04:40:30 PM »
It probably is a typo, but it shouldn't matter either way. Any variant of the IRLML2502 will work fine.

Good luck with the swap!
NO SUPPORT THROUGH PM - read why
Open Panzer FAQs